Pages

Tuesday, 31 May 2011

AKU adalah angkasawan MALAYSIA

Untuk entry kali ni. ade sedikit buhsan sbb aku xselit unsur2 humor sgt.. and tajuk dia pon buhsan je kan? so kalo ade mase bace la. kalo rase mnyampah. well.. aku pon xtaw mcm mane nak bg korang kasih sayang.. wakakaka!!!


AKU adalah angkasawan MALAYSIA

Macam tajuk essay plak kan? hahaha.. sbenarnye aku nak cakap pasal cite2 aku ni. and sedikit sebanyak pasal program angkasawan negara.. Sejak dibangku sekolah lagi.. aku nak jd angkasawan akceli. kalo tgk kat meja aku dalam kelas.. ade gambo2 niel amstrong atas meja. well.. kapal terbang ade jugak la... sbb mase tu angkasawan mcm satu kerjaya yg mustahil untk rakyat malaysia. Unless aku jd super duper awesome smpai NASA nak recruit aku. aku pernah bgtaw abg aku pasal cite2 aku ni. abg aku ckp 'tak mustahil... tapi susah sikit la'... Baik kan abg aku:) so aku jadikan PILOT sbg cita2 aku dan ANGKASAWAN sbg impian aku.

TAHUN 2005

Tahun tersebut aku form 5... and aku terkejut gile dengar ade program angkasawan pertama malaysia.. Ura-ura sblm ni mmg la ade dgar... tp xsangke pulak selection nyer mase tu.. aku jadi frust gile la.. ngan aku masih lg zaman sekolah mase tu.. and dgn result fizik aku cap ayam.. haha.. walaupon xleh apply kan.. still la.. kalo aku taw mende ni akan wujud in the future. aku sure blaja subjek sains betol2! so secara xlangsung.. adelah mustahil bagi aku untk jadi angkasawan.. kan?


SELECTION TERSEBUT


Aku ade bace2 la.. mcm mane selection tersebut dilakukan.. ade A few of extraodinary person dalam Malaysia ni telah disenarai pendek untk menghadiri selection nye... hehe... yg dipilih tu semua bukan calang2 orang ok... Jenis2 senarai saringan yg dilakukan:

• Larian 3.5KM
• Ujian Perubatan Umum
• Ujian Perubatan Aero I dan II
• Latihan Ikhtiar Hidup Darat dan Laut
• Temu Duga Panel
• Penilaian Perubatan Aeroangkasa di Rusia 
  
MISI DAN VISI KERAJAAN MALAYSIA

Frankly speaking la... korang taw x berape kos nak hantar seorang Angkasawan Malaysia tu?? err.. korang ingat NASA yg mintak Malaysia hantar wakil ke?? hehehe... Sebenarnye ia adelah perjanjian antare MALAYSIA-RUSSIA.. Sbb tu la org2 luar smua kutuk and caci Dr Sheikh Muszaphar..Depa cakap ''he is more like a space tourist rather than an astronaut'' kurang hajar kan?? Tp Aku still rase Dr Muszaphar tu sumone yg super awesome!! ok. berbalik pade kos td.. Ia terjadi apabila malaysia bersetuju membeli 18 JET SUKHOI Su-30MKM... harge nye.. 3.42billion
tp yg tu kosong taw.. hahaha ( MALAYSIA KENE CON DGN RUSSIA ) ... kire housing je la.. kalo complete set lebih kurang... 8.42 billion. WHATT!!!!! banyak nyer kan? kire mcm russia ckp mcm ni la ''U beli wa punya jet sukhoi 18 biji... free satu olang naik wa pnya roket pergi mulan''...




SO KNAPE KERAJAAN WILLING NAK BAYAR BYK SGT?? BERBALOI KE?

Pade aku.. ia adelah satu tindakan yg genius oleh kerajaan la.. even byk duit keluar.. sbb target kerajaan bukan aku, korang ataupon kawan2 korang.. tp generasi akan datang.. Anak2 kite nanti. Yes. Dr muszaphar mmg ade buat eksperimen and ade kaji pasal sel and kanser stuff tu. Tp tujuan utama kerajaan adelah untk generasi muda... Supaya tgk dia.. jadikan ikon! hah... kalau dulu.. zaman2 aku sekolah dulu. aku yakin jd angkasawan adelah mustahil kan?? Tp sekarang tidak lagi. ( Even aku sgt2 yakin. kerajaan xkan kuar duit lg nak hantar lagi sorang.. jgn bgtaw budak2 kecik taw ) Bile budak2 da semnagat nak jd angkasawan.. diorng lebih minat kat subjek sains ngan math. subjek yg semua budak2 xsuke dulu... skrang diorng da ade motivation. mungkin korang susah nak rase impak ni... tp budak2 boleh.


ABES LA IMPIAN SAYE

Dgn itu punah la harapan saye nak jd angkasawan.. Lgpn aku kurang hensem nak jd ikon la.. LOL. salah satu sbb Dr muszaphar terpilih sbb dia Smart.. ade gaye. kalo Malaysia nak pilih superman.. msti dia carik sumone yg hensem and ade karakter kan? hahaha.... 

I always wanted to walk like this... macam armageddon kan?? (s.muszaphar yg kiri skali )


But instead i walk like this.. still cool.. macam pearl harbor kan? ( Aku pon yg kiri skali.. same kan ngan S. muszaphar)

Takde ape yg mustahil kat dunia ni.. selagi kita taw ape yg kite nak.. work hard for it.. InsyaAllah.. Even rakyat Malaysia dan Anak melayu sendiri pun boleh smpai ke angkasa kan?? ni la generasi2 melayu yg kita harapkan... hehehe.. serius kan entry kali ni?? All the best to each and every of u.. bukan mudah untk menjadi AWESOME!!!!

 salam dari angkasa lepas!!! Jumpe lagi.

9 comments:

  1. gile inspiring entry ko,hik3....the main thing is never quit never quit never quit...the sky is never the limit :)

    ReplyDelete
  2. rara= ouhhh.. thankx!!!! hehehe.. cool!!


    lolly= wow!! i never expected kau nak puji entry aku yg ni.. aku ingat kau nak bahan aku. well.. org nak gi scotland kan? hehe... thankx tho. u also inspired me :) sky is NEVER the limit.. thats the spirit girl ^^

    ReplyDelete
  3. wow ! pilot ! hensem lorh ;) hahaha

    ReplyDelete
  4. ouhh.. rileks2.. control pernafasan... muahahaha

    ReplyDelete
  5. giler ar.pilot tuh. mesti kau kurus kan.sebab tu boleh jadi pilot.if aku, sure kapal tak leh naik.kahkahkahkah

    ReplyDelete
  6. aku, kau, izham, enya, moc, yuyun... kite smua serupa.. hahahaha!!!

    ReplyDelete